Je herkent het waarschijnlijk wel… Opeens zit je op de bank eindeloos series te kijken, dingen te eten die je helemaal niet van plan was om op te eten of zit je nutteloos door Instagram te scrollen. Maar waarom doen we dat eigenlijk?
Honger? Boos? Eenzaam? Moe?
Uit onderzoek naar de hersenen blijkt dat de prefrontale cortex het meest nieuwe en daarmee het meest zwakke deel is van ons brein. En dit is nou juist het deel van onze brein die ervoor zorgt dat wij onszelf soms zien terugvallen in iets wat we helemaal niet willen doen. Dit deel is namelijk betrokken bij cognitieve en emotionele functies zoals beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impuls beheersing. Zodra je gestrest bent gaat deze prefrontale cortex als het ware als eerste “offline”. Het ervaart stress wanneer je honger hebt, boos bent, eenzaam bent of moe bent. Ook wel bekend als H.A.L.T (Hungry, Angry, Lonely, Tired). Wanneer jij een van deze situaties ervaart kun je dus dingen doen die je eigenlijk helemaal niet zou doen wanneer je je fijn voelt.
Herken je H.A.L.T. momenten
Zoek de reden voor je beslissingen en word er bewust van. Je kan het eens bij jezelf onderzoeken wat de momenten zijn waarop je het meest geneigd bent om terug te vallen…kan je een paar benoemen? Zo ja, dan heb je hier dus een logische verklaring voor je gedrag. Hier kan je oefenen met je aandacht, je nieuwsgierige onderzoekende houding wat je precies ervaart op dat moment.
Blijf altijd vriendelijk naar jezelf
Ook kan je onderzoeken hoe je je dag zo indeelt dat je deze momenten meer voorkomt, of te wel goed voor jezelf zorgt. En als het je overkomt: naast nieuwsgierigheid heeft je brein meer aan een vriendelijke stimulerende houding dan aan de strenge veroordelingen naar jezelf.
Vind je dit interessant en wil je meer weten?
Meer leren over de effecten van H.A.L.T? Bekijk hier een gedeelte van een interessante lezing van Judson Brewer; een onderzoeker uit de VS. Ook behandelen we deze onderdelen in de compassietrainingen die we meerdere keren per jaar aanbieden en kan het meegenomen worden in een persoonlijk coaching-traject. Nieuwsgierig of dit iets voor jou is? Neem gerust even contact met me op om dit te bespreken.