Wat betekent Compassie?

De definitie van zelfcompassie is: het vermogen om lijden te accepteren als onderdeel van het leven met de wens dit te verlichten. Lees hier wat een compassietraining inhoudt, waarom en wie het kan helpen en wat de positieve effecten van een compassievol leven zijn.

Bij zelfcompassie gaat het om drie dingen:

  • Begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt
  • Acceptatie dat lijden een onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven
  • Het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen

De compassietraining, die officieel Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL) heet, is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde visie op het belang van (zelf)compassie.

Wat levert zelfcompassie je op?

Beoefening van zelfcompassie zorgt voor een gezonde relatie met jezelf en voor een toename van empathie en openheid naar anderen toe. De compassietraining leert je met een mildere en vriendelijkere houding naar jezelf te kijken, op momenten dat je het nodig hebt of om extra te kunnen genieten van geluksmomenten.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voordelen van zelfcompassie. Samengevat zijn op hoofdlijn de resultaten en verrijkingen van een meer compassievol leven als volgt:

  • Je ervaart meer warmte, geborgenheid, acceptatie, empathie, sympathie en verbondenheid met jezelf en met anderen
  • Je bent beter in staat om met zorgen en stress om te gaan
  • Je hebt inzicht in de principes die een rol spelen bij de beoefening van compassie
  • Je vaardigheden in meditatie worden steviger en verder uitgebreid

 

Bij Sense Aandachttraining in Groningen kun je op verschillende manieren de compassietraining volgen afhankelijk van je behoeften. Zo kan dit via een:

Voor wie is de compassietraining geschikt?

Het ontwikkelen van compassie door het volgen van de compassietraining is geschikt voor eenieder die in zichzelf en in zelfliefde wil investeren. Enige ervaring in mindfulness en meditatie is wenselijk. De training biedt veel mensen een uitkomst die onbewust dan wel bewust te lijden hebben van hun eigen innerlijke criticus: het stemmetje in hun achterhoofd dat verwijtend en hard is. Maar ook mensen die erg bewust lijden nadat het leven erg tegen zit of heeft gezeten. Zij die kampen met bijvoorbeeld: depressies, rouwverwerking, chronische stress, chronische pijn, ziekte, invaliditeit, burn-out, onzekerheid en/of een slecht zelfbeeld, zijn vaak erg geholpen met het ontwikkelen van meer zelfcompassie.

 

Vrijblijvend advies

Ben je geïnteresseerd in de training maar wil je liever eerst even overleggen of de compassie training in Groningen geschikt is voor je? Neem dan even contact met ons op voor vrijblijvend advies.