Mindfulness, meditatie en persoonlijke coachings leren je omgaan met stress en bovenal stress te voorkomen. Maar hoe werkt dat dan? Om hier antwoord op te geven kijken we eerst naar het effect dat stress heeft op je hersenen. Wat gebeurt er precies en hoe kan mindfulness helpen?
Wat is stress?
Wat is stress precies? Stress is, kortgezegd, spanning of druk. Dit gevoel kun je tijdelijk ervaren als je te laat bent voor een meeting, een deadline nadert of wanneer je een presentatie moet geven. Maar ook voor een langere tijd gedurende een spannende periode. Veel mensen ervaren stress dagelijks, maar stress is niet alleen vervelend op het moment zelf, het heeft namelijk ook gevolgen voor je gezondheid. Lees hier meer over wat stress is en wat een burn-out is.
Wat zijn de gevolgen van stress?
Om te begrijpen wat stress is en hoe je stress ervaart, is het van belang om de volgende delen van je hersenen in kaart te brengen:
- Het angstcentrum, ook wel Amygdala genoemd
- De Hippocampus, dit reguleert het stresshormoon
- De Prefrontale Cortex, die allerlei cognitieve en emotionele zaken regelt.
De Amygdala: vecht-vluchtreactie
De Amygdala, zorgt ervoor dat je een ‘vecht-vluchtreactie’ krijgt wanneer je angst of stress ervaart. Je hartslag gaat omhoog, je wordt onrustig en je zintuigen staan op scherp. Dit gaat volledig automatisch en heel snel; je ‘schiet’ letterlijk in de stress of angst. Als je vaak of een lange periode achter elkaar deze reactie hebt opgewekt, wordt de Amygdala ‘overprikkeld’. Hierdoor gaat het steeds sneller en heftiger reageren. Dit is de reden waarom sommige mensen die overspannen zijn of een burn-out hebben, bepaalde angstklachten ontwikkelen die ze nooit eerder hebben gehad. Denk aan sociale-angst, faalangst, pleinvrees of claustrofobie.
Hippocampus: reguleert het stresshormoon
Hierbij komt dat de Hippocampus krimpt en ontregelt raakt wanneer iemand te lang, veel stresshormoon opwekt. De Hippocampus reguleert de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) na een stressvolle ervaring. Hierdoor herstel je langzamer van stress en kan je stress ervaren zonder een stressvolle situatie.
Prefrontale Cortex: dit regelt het plannen, beslissen, sociaal gedrag en impulsbeheersing
Problemen met plannen, beslissingen nemen, relativeren, sociaal gedrag en impulsbeheersing als gevolg van langdurige stress wordt veroorzaakt door een beperkte werking van de Prefrontale Cortex. Dit gebied in je hersenen krimpt en wordt minder actief bij een langdurige periode van stress…
Kortom: langdurige stress zorgt ervoor dat je minder snel herstelt van stress (Hippocampus) een steeds sterkere stressreactie ervaart (Amygdala) en dat je beperkingen ervaart in het overzien en hanteren van dagelijkse gebeurtenissen (Prefrontale Cortex).
Oke, dus waarom werkt mindfulness tegen stress?
Uit neurologisch onderzoek is gebleken dat mindfulness meditatie voor meer stabiliteit en herstel zorgt in het angstcentrum Amygdala. Ook is vastgesteld dat de gebieden in de Prefrontale Cortex en de Hippocampus weer groeien (neuroplasticiteit) na het regelmatig beoefenen van mindfulness meditaties. Dit verklaart waarom deelnemers aan een mindfulness training een minder sterke stressreactie ervaren, sneller herstellen van stress en beter in staat zijn om in complexe situaties helder en scherp te kunnen blijven handelen.
Kortom: Mindfulness meditatie laat je stil staan. Het geeft je de tijd om te herstellen en biedt een vaardigheid om te voorkomen dat je opnieuw overmatig stress ervaart.
Wil je ook beginnen met mindfulness meditatie? Of wil je een persoonlijk coaching-traject starten? Bekijk hier het trainingsoverzicht of neem contact met ons op.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, wil je tips en adviezen krijgen en meer luister-meditaties? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.