Ben je benieuwd wat mindfulness eigenlijk is? Waar het je bij kan helpen? En hoe je deze skill kunt leren en toepassen? Mindfulness moet je oefenen, maar met mindfulness training leer jij hoe je je mentale fitness het beste kunt trainen. Lees verder en vind een korte maar zeer effectieve luister-meditatie die je geheel gratis kunt volgen! Een oefening binnen handbereik!
Wat is mindfulness?
Mindfulness is een type meditatie waarbij de focus ligt op wat je op dat moment voelt, zonder deze gevoelens te oordelen of te interpreteren. Door middel van verschillende technieken leer je je lichaam en geest tot rust te brengen om stress te verminderen. Mindfulness is een skill die je moet leren, en oefenen. Lees hier meer over wat mindfulness is.
Mindfulness moet je oefenen
“Do not hesitate, just meditate” …en in het dagelijks leven zit daar het probleem: er is zovéél aanleiding tot ‘hesitate’! Denk alleen al aan je agenda, je behoefte aan productiviteit, je moeheid (je moet al zoveel) en je sloomheid (het van de bank komen).
Met oefenen is het altijd hetzelfde. Of je nu piano leert spelen, tennissen of een taal: oefenen is nodig om er goed in te worden. Maar je zetten tot oefenen levert ook vaak een innerlijk gevecht op. En dat laatste geldt vooral voor meditatie. Meditatie levert niet altijd direct een goed gevoel op. Het kost tijd, terwijl het soms niets op lijkt te leveren.
Mindfulness is mentale fitness
Hoe lastig en vluchtig meditatie vaak ook lijkt, vlak onder die oppervlakte gebeurt veel. Neurowetenschappers hebben aangetoond dat mindfulness-meditatie de hersenen verandert. Zo wordt onze ingebouwde gevarensensor (amygdala) tot rust gebracht en worden hersendelen versterkt die te maken hebben met overzicht houden en bewust reageren. Met andere woorden: door meditatie trainen we de hersenen om beter in balans te blijven. Dat is op de monitor tijdens een hersenscan te zien.
Net als bij het trainen van spieren is er bij meditatie dus een rechtstreeks verband tussen oefening en effect. Jon Kabat-Zinn had gelijk toen hij zei: “Oefenen hoef je niet leuk te vinden, als je het maar doet.”
De valkuil van de harde discipline
Laten we hier even stoppen. Check hoe je je nu voelt, nu je dit gelezen hebt. Grote kans dat de tekst je niet motiveert. Dat je er misschien zelfs wat somber of moedeloos van wordt. Je bent niet de enige. Omdat je eerder mooie oefenplannen had die gestrand zijn. Je bent gedesillusioneerd en daar word je nu aan herinnerd. Je denkt: ik snap dat oefenen goed is, maar voor mij is dat niet weggelegd. Als je dat denkt, dan ben je in de ‘valkuil van de harde discipline’ gestapt.
Een van de belangrijkste oorzaken van het mislukken van gedragsverandering is dat we ons vanuit enthousiasme of een irreëel idee doelen stellen, die we vervolgens niet halen. We keren vervolgens het hele project teleurgesteld de rug toe. “Misschien iets voor anderen, maar ik kan dit niet”, denken we dan. Met die gedachte diskwalificeren we onszelf niet alleen, we geven onszelf ook een trap na.
Meditatie is niet wat je denkt!!!
Hoe kom je uit die valkuil? Het gaat er op zo’n moment om je niet mee te laten voeren door de kritiek van de denkgeest en de gevoelens die daarbij meekomen. Want dan bouw je een verhaal op die zijn eigen leven gaat leiden en de weerstand wordt alleen maar groter. Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, daarom spenderen wij veel tijd aan dit onderwerp tijdens mindfulnesstraining.
Hoe weinig je ook mediteerde en wat je oordeel daar ook over is: laat dat los. Dat telt nu niet meer. Het enige dat telt, is nu gaan zitten, je ogen sluiten en aankomen in dit moment. Wanneer je dat nu doet, ben je al begonnen. Alle verhalen over wel of niet oefenen lossen daarmee op. Het blijken hersenspinsels, die nu kunnen gaan.
Een nieuwe reflex leren tijdens mindfulnesstraining
Tenslotte nog een opsteker. Een feit dat kan helpen de verwijtende denkgeest tot rust te brengen, namelijk: dat wat je in een achtweekse training leert, veel meer is dan de formele beoefening van mindfulness. Je kent vast wel van die momenten dat je een oud, negatief patroon van denken of doen ziet opdoemen en dat je je dan realiseert: “hé, wacht, daar heb ik iets over geleerd, met dit patroon hoef ik niet mee te gaan.” Je kunt zo vanuit een grotere keuzeruimte op de situatie reageren.
Die nieuwe reflex leer je tijdens onze mindfulness training. Zo heb je hem altijd bij je. Ook zonder formele meditatie. Het is net als met leren zwemmen: als je eenmaal je A-diploma hebt, dan doe je gewoon wat je moet doen als je in het water valt. Ook dat is mindfulness!
Klik hier voor het luisteren van een Geleide meditatie
Schrijf je nu in voor de mindfulness training en leer hoe jij je mentale fitness kunt verbeteren. Wil je graag persoonlijk advies? Klik hier. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, wil je tips en adviezen krijgen en meer luister-meditaties? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.
Beluister geleide meditaties
Luister de zitmeditatie en kom heerlijk tot rust. Zorg ervoor dat je comfortabel en ongestoord ergens zit voordat je begint.